Wielrennen

Wielrennen: Tips om te starten.

Je wilt beginnen met wielrennen en dan. Dan zijn enkele tips wel handig. Ik ben zelf begonnen met wielrennen rond mijn 35ste na een lange voetbal periode en korte tennisperiode. Ik begon met een tweedehands fiets gekocht via marktplaats om te kijken of ik het echt leuk vond. Dat bleek al snel het geval en mijn eerste nieuwe fiets (Ridley) werd gekocht.  Deze koop was met name prijsgegeven en had me wat minder verdiept in onderdelen etc. Achteraf zal ik toch sneller een fiets kopen bij een goed aangeschreven fietsenmaker dan bij een stuntverkoper. De kans dat je hier een fiets wordt verkocht met een verkeerde maat is aanwezig. Na vier jaar fietsen toch weer toe aan iets nieuws en nu een volledig carbon fiets gekocht.  Dat verschil merk je meteen en je moet ook even wennen aan het directe gedrag van zo’n fiets. Gedurende de vele ritten merk je toch dat een bepaalde afstelling van je fiets het beste bevalt. Zorg dat je deze maten zelf noteert. Mocht je ooit een andere fiets kopen of huren op vakantie, kun je hem afstellen naar de maten die jij het fijnste vind zitten. Er zijn diverse sites waar je  je fiets maat kunt meten. Onthoud echter dat ieder lichaam anders is en dat niet alleen de beenlengte van belang is maar zeker ook je arm lengte. Dus een standaard afstelling is er niet en het kan goed zijn dat je aan je fiets nog wat aanpassingen moet doen. Het beste is dan ook om eerst een fietsmeting te laten verrichten door een sportarts en dan op zoek te gaan naar een geschikte fiets. Dit verhoogt het uiteindelijke fietsplezier zeker als je al rugklachten hebt. Wielrennen is dus ook goed voorbereiden.

Kleding

Heb je uiteindelijk de fiets van je dromen gevonden, is het ook erg belangrijk om over de juiste kleding te beschikken. Dit begint met een goede helm. Ik herhaal: begin met een goede helm! Je ziet nog teveel mensen fietsen op een racefiets of mountainbike zonder helm. Een valpartij kan zo gebeuren en een helm is dan essentieel. Wielrennen zonder helm kan echt niet meer. Vergeet ook niet om direct handschoenen te kopen. Bij een val is de eerste reactie om dit met de handen op te vangen. Hoe meer bescherming hoe beter. Zorg bij de kleding ervoor dat het de warmte op je lichaam goed reguleert. Met goede kleding kun je het hele jaar door fietsen. Al ben ikzelf geen regenrijder. Een ruim aanbod aan fietsshirts vind je bij Bol.com.

Voeding

Tijdens het wielrennen verbruik je erg veel energie. Dit merk je zeker als je de eerste keren gaat fietsen. De kans is groot dat je in de middag verlangt naar een dutje. Naar mate je meer gaat wielrennen, krijg je ook meer energie. Belangrijk is om tijdens het sporten voldoende te drinken. Bij warm weer heb je minimaal 1 bidon per uur nodig. Om hoofdpijn te voorkomen is drinken en tijdig eten belangrijk (reepje per uur fietsen) en je hartslag in de gaten houden. Te lang met een hoge hartslag en je hebt gegarandeerd hoofdpijn daarna. Als je een grote ronde hebt gefietst kan het goed zijn dat je je dagelijkse hoeveelheid aan calorieën hebt verbrand. Neem dan ook voldoende eten met extra koolhydraten. Er zijn voldoende sportrepen, supplementen en gelletjes beschikbaar om dit onderweg aan te vullen. Ook voor wielrennen geldt dat je het rustig op moet bouwen. Ik bestel mijn voeding altijd bij Body Supplies. Ruim aanbod tegen scherpe prijzen en een snelle verzending.

Vakanties

Als je de smaak te pakken hebt, wordt het ook eens tijd om de fiets mee te nemen op vakantie. Mijn laatste vakantie heb ik specifiek uitgezocht vanwege de mooie fietsomgeving. Op internet vind je diverse tips en via organisaties zoals Cycletours. Via hun site kun je diverse soorten fietsvakanties boeken voor alle niveaus. Via routeyou kun je alvast kijken of er al routes zijn die je kunt downloaden en bijvoorbeeld op de Garmin zetten.

Fietsnavigatie.

Wat is nu makkelijker dan al een aantal routes van internet (www.routeyou.com)  te halen voordat je op vakantie gaat. De een vind het leuk om een eind weg te fietsen en de ander volgt een vooraf ingelezen route. In beide gevallen is het soms handig in sommige gevallen om de kortste route naar huis te vinden. Ik heb zelf een Garmin. Het complete Garmin Edge aanbod vind je hier.. Deze zijn ook goed te koppelen aan Strava waardoor je thuis meteen kunt zien hoe je hard je bent gegaan ten opzichte van de rest. Dit maakt het wielrennen net wat leuker. Je kunt de schermen zelf instellen waardoor je bijvoorbeeld je hartslag, snelheid, stijgingspercentage etc ziet. De laatste versies werken met een touchscreen. Het nieuwste model van Garmin is de Garmin Edge 830. Hiermee kun je zelf routes maken op basis van aantal kilometers of uren dat je wil fietsen. Tevens is deze te koppelen met je telefoon en Strava. Je ziet dan direct of je een segmentje van Strava gaat rijden en of je op koers ligt om de kom of je eigen pr aan het verbeteren bent. Het nieuwste topmodel van Gamin is de Garmin Edge 1030. Naast Garmin zie dat ook MIO steeds vaker wordt aangeboden. Ik heb daar echter nog geen ervaring mee.

Alles voor je sport!

Fietsendrager

Je wilt niet altijd dezelfde ronde fietsen en ook de fiets mee nemen op vakantie. Er zijn diverse fietsdragers verkrijgbaar. Er zijn drie soorten dragers te verkrijgen namelijk, dakdragers, fietsdragers voor op de trekhaak en die je aan de achterklep bevestigd. Bij Bol.com kun je diverse Fietsdragers kopen. Van alle categorieën zijn er voldoende dragers en van de bekende merken. Ik zelf gebruik alleen een drager voor op de trekhaak en een dakdrager. Zo kan ik in totaal 4 fietsen vervoeren. De dakdrager van Thule bevalt me erg goed. De fiets staat stevig vast op het dak. Het voorwiel wordt verwijderd en daar wordt hij mee vast gezet. De drager is afsluitbaar waardoor je ook minder bang hoeft te zijn voor diefstal tijdens een tankstop. Deze Thule dakdrager is hier te koop. Bij Bol.com is er een ruim aanbod van Thule Dakdragers. Voor de mountainbike is vaak een drager op de trekhaak geschikt. Een smerige fiets wil je ze snel mogelijk op de auto monteren zonder delen te verwijderen. Mocht je geen trekhaak hebben en de fiets vooraf willen reinigen kan dat goed met de Easywasher mobiele reiniger. Met deze hogedrukreiniger die op een accu of de 12v aansluiting van de auto werkt, reinig je gemakkelijk meerdere fietsen. Ideaal voor onderweg of bij thuiskomst.