Welke Tacx Fietstrainers zijn er eigenlijk?

Tacx Fietstrainer

Tacx Fietstrainer (Flux Smart)

Een Tacx Fietstrainer is een absolute aanrader en wordt gebruikt voor verschillende doelen. In de zomer nemen mensen een fietstrainer mee op vakantie om eerst even warm te fietsen voordat een col beklommen wordt. In de winter wordt een Tacx fietstrainer gebruikt om in conditie te blijven bij slecht weer of op het moment dat je geen zin hebt om je mountainbike te pakken/poetsen. Het mooie van een Tacx fietstrainer is dat je heel effectief kunt trainen doordat je constant door kunt blijven trappen. Je zult dus echt het verschil merken als je regelmatig een uurtje op de Tacx zit en vervolgens de weg op gaat.  Mensen die in de winter elke dag een uurtje op de Tacx zitten starten het voorjaar met een ijzersterke conditie, maar zoals gezegd is het dus ook ideaal om op warm te fietsen als je bijvoorbeeld op vakantie bent in de bergen en niet “koud” een col op wilt klimmen. Voor deelnemers van de Alpe D’ Huzes is het ideaal om de beklimming in de wintermaanden alvast te trainen. Met de virtual reality versies is het alsof je de berg zelf aan het beklimmen bent. Om die reden is het heel belangrijk goed na te gaan wat u wilt doen met een Tacx fietstrainer. Als deze alleen thuis wordt gebruikt, kunt u gerust een trainer nemen welke op 220 volt werkt, maar als deze mobiel moet zijn dan is het handiger om een Tacx fietstrainer te nemen welke zonder stroom werkt of zelf zijn stroom opwekt. Het instap model begint ongeveer op 100 euro en de duurste zit boven de 1000 euro. U kunt dan volledige virtual programma’s afwerken en tegen andere fietsers online de strijd aangaan. De meeste fietstrainers zijn geschikt voor zowel de racefiets als de mountainbike. In de praktijk zal er echter weinig gebruik gemaakt worden van een mountainbike op de trainer. Tip: gebruik altijd een oude band of een speciale Tacx Trainingsband. Banden slijten harder op een Tacx dan op de weg.

Drie groepen Tacx fietstrainers

Er zijn drie groepen bij Tacx namelijk de fietstrainers, smarttrainers (ergo) en virtuele trainers. De fietstrainer is budgettair aantrekkelijk, waarmee je zowel goed kunt trainen, op conditie kunt blijven en goed warming ups op kunt doen. De fietstrainers werken allemaal zonder stroom. De smarttrainers werken of met 220V of kunnen zelf hun stroom opwekken (en zijn dan dus wel heel mobiel). Het verschil met de fietstrainers is dat smarttrainers voorzien zijn van een computer die op het stuur bevestigd kan worden en waarmee trainingen ingesteld kunnen worden en heel nauwkeurig op basis van wattage getraind kan worden. Tevens kan er heel veel informatie worden uitgelezen en worden geregistreerd. Kortom, de fietstrainer is een hele goede keuze en werkt zonder stroom. De smart trainer geeft extra verdieping aan uw trainingen en werkt met stroom (al dan niet zelf opgewekt). De virtual trainers zijn trainers welke u kunt aansluiten op uw PC (bijvoorbeeld laptop) en waarmee u virtueel kunt trainen. Dit kan als een PC game, dit kan een bekende route zijn (bijvoorbeeld Amstel Gold race of een beklimming van de Alpe D’Huez) of tegen andere fietsers via internet. De virtuele trainer maakt trainen op een Tacx veel leuker. Overigens kunt u met een smarttrainer of fietstrainer ook Tacx dvd’s kopen met bijvoorbeeld de Amstel Gold race, maar dan wordt dit niet gekoppeld met uw trainer maar ziet u in beeld welke weerstand u moet trappen en wordt de dvd gelijkmatig afgespeeld. Bij een virtuele trainer bepaalt uw echte snelheid, de snelheid van het beeld en past de trainer de weerstand automatisch aan aan het parcours dat u in beeld ziet. Superleuk, maar er hangt wel een wat hoger prijskaartje aan! Tip: let bij de aanschaf wel goed op of uw pc of laptop de software aankan. Dit voorkomt teleurstellingen. Op de site van Tacx staan de juiste systeemvereisten vermeld.

Tacx Fietstrainers

Tacx Blue Matic

Startend met de fietstrainers kan ik u zeggen dat er 1 model uit springt en in de categorie fietstrainers en deze is goed voor ongeveer 40% van alle verkopen. Kortom, een enorm populair model vanwege het feit dat deze trainer heel geruisloos is in vergelijking met andere fietstrainers en betaalbaar: de Tacx Boost of als alternatief de Tacx Flow. Voor al deze fietstrainers geldt dat ze niet aangesloten worden op stroom en dat je er dus overal op kunt trainen. Je kunt op deze trainers wel zelf de weerstand instellen. Wil je wat meer mogelijkheden is een smart trainer of een virtual reality trainer iets voor u.

Tacx Smart Trainers

Tacx Vortex Smart

Met een Tacx Smart trainer kunt u verschillende trainingsniveaus instellen via uw pc. Hier is de keuze iets beperkter. De Tacx T2900S Flux is verreweg het meest populair vanwege de uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding waarbij je alles vindt om extra verdieping aan je training te geven ten opzichte van een fietstrainer. Wil je net iets meer is de een Tacx T2980 Flux goed alternatief. Uiteraard allemaal te koppelen met onder andere Zwift.

Tacx Virtual Trainers

Tacx Neo 2 Smart

De virtual reality trainers zijn de Champions league van de fietstrainers. Bij de virtuele trainers zijn er 3 smaken: instap zonder motorrem dat ook snelheid kan meegeven, het model met met motorrem dat ook bijvoorbeeld in afdalingen snelheid mee kan geven en tot slot het topmodel met een nog realistischer fietsgevoel en ANT compatibel om ook andere apparaten aan te sluiten. Met alle modellen kunt u in principe tegen andere fietsers opnemen. Bij het topmodel is er ook een versie met stuurframe waardoor het ook mogelijk om ook echt mee te sturen met de beelden op uw scherm. Met deze 3 smaken is het lastig een advies te geven. Uw budget hangt hiervan af. Daarnaast is er de Tacx FLUX S Voor de echte fanatieke wielrenner / mountainbiker en liefhebber is er de  Tacx FLUX 2T. Het verschil zit in de wattage. Je kunt vooraf ingestelde programma’s fietsen of via de dvd een parcour. Dat geeft net wat meer uitdaging als zonder programma’s. Ik zou dan zelf ook altijd weer een Tacx kopen met een programma.

Het laatste model van Tacx is de Tacx Neo 2 Smart. De NEO Smart is de krachtigste en stilste indoortrainer van het moment. Het is de enige echte direct drive aangezien er niet één fysieke overbrenging in zit, zoals een rolletje of riem. Hierdoor gaat er geen kracht verloren en is de wegsimulatie zeer realistisch, zelfs in afdalingen. Je kunt hier beklimmingen tot 25% mee simuleren.

Zwift

De fietstrainer is combinatie met Zwift is ongekend populair. Waar ik zelf het trainer op een Tacx al snel saai vind, is dit in combinatie met Zwift een stuk minder. Je wordt virtueel continue uitgedaagd om een stapje extra te zetten. Er zijn diverse trainingsprogramma’s om je conditie op te bouwen of je kunt kiezen uit een aantal virtuele omgevingen, Watopia is de bekendste. Je kun selecteren op afstand of hoogtemeters. Denk aan voldoende drinken, een handdoek en een ventilator. De kans dat je na een uur 1,5 liter vocht bent verloren is zeer groot!

Sport algemeen